[...] białko z jajek, orzechy, soja, produkty wytwarzane z serwatki oraz niektóre warzywa. WĘGLOWODANY Są też niezbędne do pełnego wykorzystania białka przez organizm. Węglowodany to przede wszystkim energia do treningów. Istnieją trzy rodzaje węglowodanów. Pierwszy to węglowodany oczyszczane, głównie cukier i słodzące dodatki chemiczne - [...]
[...] posiłki tak, aby przerwy między nimi nie były zbyt długie. Ograniczenie produktów o dużej zawartości tłuszczu Pamiętaj: 1 gram tłuszczu to 9 kalorii, a białko i węglowodany dają 4 kalorie. Produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu należy zastąpić odpowiednimi produktami niskotłuszczowymi (mleko chude, jogurty niskotłuszczowe, ser biały [...]
[...] nowotworu. Retencja podskórnej wody jest ściśle związana z estrogenem, estrogen powoduje zachwianie gospodarki wodnej i elektrolitowej. Zatrzymuje się w organizmie woda,sól/soda, potas, efektem jest retencja w tkance podskórnej, skórze, komórkach mięśniowych i krwi. Zbędna retencja powoduje efekt twarzy „księżyca w pełni", możliwe [...]
[...] nam zachować dobrą kondycję fizyczną oraz psychiczną naszego organizmu. Woda jest niezbędna do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz jej objętości. To właśnie woda przenosi tlen i składniki odżywcze do naszych komórek. Woda również decyduje o temperaturze naszego ciała. Gdy temperatura naszego ciała się podnosi, woda (jej nadmiar) [...]
AUTOR: sicilia - 2 miejsce Zanim przejdę do omówienia kuracji anty-przeziębieniowej warto omówić czym jest przeziębienie, aby lepiej zrozumieć sens profilaktyki. Co prawda nie istnieje żadna 100 procentowa metoda zapobiegająca przeziębieniom, niemniej jednak można zwiększyć swoją odporność i zminimalizować występowanie infekcji górnych dróg [...]
Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie pożywieniowym - kompendium o pH NaturalNews Special Report by Jack Challem Artykuł nie jest mojego autorstwa, na forum go nie znalazłem jeżeli już jest bądź art nie jest dokońca prawdą to proszę o usunięcie tematu, aczkolwiek chciałem wam go przedstawic ze względu na to aby zachęcic wielu do spozywania [...]
Każdy na pewno zastanawiał się czy woda z kranu, popularna „kranówa" nadaję się tak naprawdę do picia. Teoretycznie się nadaje. Wodociągi miejskie przecież po to ją uzdatniają, filtrują itd. Jednak jak wiadomo teoria czasem nie idzie w parze z praktyką... 1.Wiadomości ogólne Woda zwana potocznie "pitną" wg litery prawa nazywana jest "wodą [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ektomorfikiem). Przykładowo wyszło Ci 3500 kcal i ważysz 80kg. Teraz należy ustalić odpowiednie wartości białka/węgli/tłuszczy (dalej b/w/t). I tak dla węglowodanów – będziemy potrzebować ich 4-6g na kg masy ciała. Białka będziemy potrzebować 2,2-2,5g na kg masy ciała. Natomiast tłuszczy będziemy potrzebować 1-1,5g na kg masy [...]
[...] Tak znaczny ubytek wody to głównie wynik zachodzących procesów termoregulacyjnych. Podczas pracy mięśniowej, kiedy nasila się tempo spalania składników energetycznych (węglowodanów i kwasów tłuszczowych) w organizmie wzrasta produkcja ciepła. Aby zapobiec przegrzaniu mięśni, jego nadmiar musi zostać odtransportowany za pomocą krążącej krwi do [...]
[...] w buzdyganku naziemnym. Separację poprzez wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC) uzyskano, stosując kolumnę fazy odwróconej (RP-18), fotodetekcję oparów i gradient woda/acetonitryl jako fazę ruchomą. Oznaczany związek — protodioscyna — był wykrywany już przy stężeniu 10,0 µg/ml. Przeanalizowano kilka różnych próbek materiału roślinnego [...]
[...] odpoczynku, kontynuujesz). ZASADA X wooooooooooodaaaaaaaaaa!!!! (miedzy seriami, do dna!!) ZASADA XI w trakcie treningu nie jemy, ani nie walimy żadnych energy-drinow, tylko woda! każdy cukier (carbo, etc.) spożyty w tym miejscu zmniejsza teścia. dodatkowo spożycie posilku jest sygnalem do zakonczenia treningu. ZASADA XII na końcu treningu [...]
[...] przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie po zażyciu kreatyny. [...]
[...] kulinarnie. Jeśli sięgasz po szynkę – wybieraj te o wysokiej jakości. Prócz mięsa, uwzględniaj w diecie także podroby zwierzęce, ryby, jaja drobiowe, owoce morza. Węglowodany – dostarczane są z produktów roślinnych. Składniki te można podzielić ze względu na budowę. Głównym źródłem węglowodanów w diecie jest skrobia. Niestety wzrasta udział [...]
[...] posiłki tak, aby przerwy między nimi nie były zbyt długie. Ograniczenie produktów o dużej zawartości tłuszczu Pamiętaj: 1 gram tłuszczu to 9 kalorii, a białko i węglowodany dają 4 kalorie. Produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu należy zastąpić odpowiednimi produktami niskotłuszczowymi (mleko chude, jogurty niskotłuszczowe, ser biały [...]
Przeglądając SFD z wielkim zdziwieniem stwierdziłam, że nie ma tu porządnego artykułu o wodach źródlanych/mineralnych/leczniczych itp. Zaskoczyło mnie to, bo przecież to co pijemy jest równie ważne jak to, co jemy. Artów odnośnie wszelkiego rodzaju diet i produktów spożywczych jest od groma i większość użytkowników forum wie, jak i co jeść. Ale [...]
[...] szeroko stosowany w dzisiejszym przemyśle ( głównie spożywczym). Alkohol jest cieczą bezbarwną o specyficznym zapachu i smaku. Jego podstawowym rozpuszczalnikiem jest woda i z nią miesza się w najlepszym stosunku i szerokim zakresie. Niewątpliwie alkohol jest trucizną, po która z taką chęcią sięgamy. Wpływa negatywnie na każdy możliwy [...]
[...] szczególnie liście. Napar z liści podbiału pije się 2-3 razy dziennie a sporządza z 1 łyżeczki do herbaty ziół i filiżanki letniej wody. b) Ból gardła: · Chłodna słona woda Co godzinę płucz gardło słoną chłodną wodą (1/4 łyżeczki soli na szklankę wody) albo naparem z rumianku lub tymianku. Zioła (septosan 50g, liść orzecha włoskiego 10g, [...]
[...] 1984), a podczas długotrwałej pracy na poziomie 70% VO2max mogą to wchłanianie nawet blokować. (Bułatowa i Płatonow 1996 za Costill i Saltin 1974) Przyjmowanie napojów węglowodanowych z zawartością sodu stymuluje wchłanianie wody w świetle jelita, a także stymuluje obniżanie oddawania potu w końcowej fazie odwodnienia, a węglowodany mogą [...]
Jarzyny Buraki czerwone Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są [...]